GGC ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinin (GGC) bu yıl 36’ncısını düzenlediği “Yılın Başarılı Gazetecileri Ödülleri” sahiplerini buldu. GGC bahçesinde düzenlenen ödül töreninde konuşan GGC Başkanı Mehmet Mücahit Ceylan, bu coğrafyada gazetecilik yapmanın zorluklarına değindi. Meslektaşlarının geçmişte yaşadıkları travmaları hatırlatan Ceylan şunları kaydetti: “İçinde bulunduğumuz coğrafyada gazetecilik yapmak her zaman çok zor olmuştur. Özellikle bölgemizde gazetecilik yapanlar bunu en […]

GGC ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
GGC ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
  • Yayınlanma18 Haziran 2022 11:19

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinin (GGC) bu yıl 36’ncısını düzenlediği “Yılın Başarılı Gazetecileri Ödülleri” sahiplerini buldu.

GGC bahçesinde düzenlenen ödül töreninde konuşan GGC Başkanı Mehmet Mücahit Ceylan, bu coğrafyada gazetecilik yapmanın zorluklarına değindi. Meslektaşlarının geçmişte yaşadıkları travmaları hatırlatan Ceylan şunları kaydetti:

“İçinde bulunduğumuz coğrafyada gazetecilik yapmak her zaman çok zor olmuştur. Özellikle bölgemizde gazetecilik yapanlar bunu en iyi bilenlerdir.  Geçmişte çok sıkıntılı süreçler yaşadık. Anılarımız maalesef ölüm, çatışma ve toplumsal olaylarla dolu. Tüm bunlara komşu ülkelerdeki savaşları da eklediğimizde, bu bölgede gazetecilik yapanların belleği acı hatıralarla kuşatıldı. Tüm o süreçlerde, travma yaşamak, bir çok meslektaşım için sıradan bir durum haline geldi.

Son 6 yıldır artık bölgemizde çatışma ve ölüm haberleri yerine yatırım, turizm, kültür, sanat ve festival ağırlıklı haberleri yazmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bunun özellikle biz gazeteciler için ne kadar önemli olduğunu anlamanızı isterim. Çünkü, biz kendimizi ancak huzur ve güvenin oluştuğu bir ortamda iyileştirebiliriz. Lütfen iyileşmemize yardımcı olun. Ve biz iyileşmeye çabalarken yeni travmalar yaşamak istemiyoruz.”

“KAN KAYBEDEN YEREL BASIN İÇİN MAALESEF HİÇBİR ÖNLEM ALINMADI”

Gazetecilerin ve yerel basının sorunlarına da dikkat çeken GGC Başkanı Ceylan, TBMM’ye sevk edilen basın yasasında yerel basının sorunlarını çözecek düzenlemelerin bulunmadığını söyledi. Basınla ilgili yasalar hazırlanırken meslek örgütlerinin önerilerinin dikkate alınması çağrısında bulunan Ceylan, şöyle konuştu:

“Sermayesi ve nihai ürünü bilgi olan basın sektörünün ve özel olarak gazetecilik mesleğinin toplum üzerindeki etkisi, demokratik toplumlar için gazetecilerin önemini artırmaktadır. Basının sosyal, siyasal ve kültürel işlevlere sahip olmasından dolayı bu sektörde çalışan gazetecilerin yürüttükleri mesleği, evrensel meslek ilkelerini ve toplum yararını gözeterek yerine getirebilmeleri için gerekli hukuki, sosyal ve ekonomik altyapının sağlanması gerekmektedir.

Gerçeğin böyle olmasına rağmen, kitle iletişim araçlarının kamusal nitelikleri göz ardı edilerek sadece belli çıkarlar gözeterek kullanılmasıyla, gazetecilerin sahip olmaları gereken çalışma koşulları ellerinden alınmakta ve buna itiraz edenler de mesleğin dışına itilmektedir. Günümüzde binlerce gazetecinin işsiz kalmasındaki en temel unsurlardan biri budur.

Diğer bir başka önemli unsur da yerel basındaki ekonomik nedenledir. Bundan 10 yıl öncesine kadar, karasal yayın yapan her bir yerel televizyonun, yerel radyonun ve her bir yerel gazetenin onlarca çalışanı vardı. Hem güçlü bir yerel basın, hem de çalışan gazeteciler vardı. Uydu ve dijitalleşmeyle birlikte kan kaybeden yerel basın için maalesef hiçbir önlem alınmadı.

Geldiğimiz noktada önümüzde şu acı tablo duruyor; kapanan yerel televizyon ve radyolar, etkinliğini yitirmiş ve muhabir çalıştıramayan yerel gazeteler ve binlerce işsiz gazeteci. Biliyorsunuz, geçtiğimiz günlerde hazırlanan bir basın yasası meclise sevk edildi. İnternet medyasıyla ilgili düzenlemeleri olumlu ve takdirle karşılamakla beraber, hazırlanan yasada, yerel basının bu acı tablosunu değiştirecek hiç bir düzenleme yer bulmadı.

Bakın, ülkemizde 70 civarında iletişim fakültesi var ve her yıl yüzlerce yeni gazeteci adayı mezun oluyor. Ancak ne mevcut işsiz gazetecilerin, ne de gazeteciliğe adım atmak isteyen bu yeni mezunların çalışabilecekleri mecralar yok. Bu nedenle kanun koyuculara şunun altını vurgulayarak çağrı yapmak istiyorum; Bizimle ilgili kanun hazırlarken biz basın meslek örgütlerini sürece dahil edin, taleplerimizi dikkate alın. Ancak o zaman basın sektörünün gerçek sorunları belirlenebilir ve buna uygun düzenlemelere gidilir. Aksi halde bu acı tablo, her geçen gün derinleşmeye devam edecektir.”

KARACA: EN BÜYÜK SORUN MADYA ÇALIŞANLARININ

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Yılmaz Karaca da, federasyon olarak çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Karaca, “Gerek iktidar gerekse muhalefet partileri ve diğer partilerin yetkilileriyle çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Bir an önce Anadolu basınının sorunlarının çözümü noktasında destek istiyoruz. Gazete, televizyon, internet sitesi ve radyo sahiplerinin sorunları çok fazla. En büyük sorun medya çalışanlarının. Anadolu’da asgari ücret alan medya mensubu maalesef çok az. Gazetecilerin maalesef 2 bin ile 2 bin 500 liraya çalıştırılmasına devam ediliyor.” ifadelerini kullandı.

Yarışmada farklı kategorilerde dereceye giren gazetecilere ödülleri verildi. Seçici kurulu Hüseyin Yılmaz, Fikret Bila, Murat Yetkin, Hülya Hökenek, Deniz Zeyrek, Hamdi İstanbullu, Burcu Kaya, Mesut Yar, Yeşim Sağlam, Murat Güloğlu, Deniz Bayramoğlu, Erol Candabakoğlu, Semiha Şahin, Ali İhsan Öztürk, İlker Taş, Mustafa Canoruç, Esengül Koç, Faruk Kaya, Gülgün Yavuz, Doğan Şentürk, Mehmet Kılınçoğlu, Gülabi Eryaman, Murat Bayram, Dr. Yılmaz Özdil ve Mahmut Beğik’ten oluşan yarışmada ödüller sahiplerini buldu.

“Vefa Ödülü”

Özel bir hastanenin basın biriminde görev yaparken Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybeden Yılmaz Tarancı ile kanser nedeniyle bir süre önce yaşamını yitiren NTV haber spikeri Özlem Sarıkaya Yurt, GGC’nin “Vefa Ödülü”ne layık görüldü.

Tarancı’nın ödülünü alan annesi Fatma Tarancı, oğlunun ödüle layık görülmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Yılmaz kadınlara saygılıydı, çocukları seviyordu, içi sevgi doluydu. Yılmaz herkesi çok seviyordu. Bu ödülü verdiğiniz için hepinize teşekkür ederim. Hakkınızı helal edin.” dedi.

Özlem Sarıkaya Yurt’un ödülünü de NTV haber spikeri Burcu Kaya aldı.

Kaya, her seferinde “Özlem” denildiğinde duygulandığını ifade ederek, “Hakikaten o gülen yüzüyle bizimle beraber, sizlerin arasında olmasını çok isterdik. Arkadaşları, ailesi ve onu sevenler olarak çok zor zamanlar geçirdik. Özlem bu ödülü burada alsaydı çok mutlu olacaktı. 12 yıl beraber çalıştık ve gerçekten Özlem’i tanımanızı isterdik. Hepinize çok teşekkür ederim.” diye konuştu.

Jüri Özel Ödülü

“Jüri Özel Ödülü”, Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi’nde yürüttüğü arkeolojik kazı çalışmalarında ortaya çıkardığı Mithras Tapınağı ile büyük başarı elde ederek Diyarbakır’ı dünya gündemine taşıyan Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun’a verildi.

Törene, Yenişehir Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Murat Beşikci, Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Arif Karaman, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda gazeteci katıldı.